Αδενοτομή ή αδενοειδεκτομή είναι η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων – τα γνωστά “κρεατάκια” .
Τι είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ;
Τα “κρεατάκια” είναι λεμφικός ιστός στο πίσω μέρος της μύτης, πάνω και πίσω από τη σταφυλή.
Μαζί με τις αμυγδαλές αποτελούν τμήμα του λεμφικού δακτυλίου Waldayer. Σε περἰπτωση που οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι υπερτροφικές, μαζί ή όχι με τις αμυγδαλές, προκαλούν δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη, διαταραχές στον ύπνο, υποτροπιάζοντα επεισόδια ωτίτιδας ακόμα και ανωμαλίες στη σωστή ανἀπτυξη του κρανίου και των δοντιών όταν υπάρχουν από μικρή ηλικία.
Πότε πρέπει να γίνει το χειρουργείο ;
Η υπερτροφία των αδενοειδών από μόνη της, χωρίς συμπτώματα , δεν αποτελεί λόγο για να γίνει αφαίρεσή τους.
Ο χειρουργός ΩΡΛ είναι εκείνος που μετά την κλινική εξέταση, ενδοσκόπηση και παρακολούθηση του ασθενή θα σας πληροφορήσει για τις ενδείξεις που θα σας οδηγήσουν στο χειρουργείο.
Τα υποτροπιάζοντα επεισόδια αδενοειδίτιδας, με ή χωρίς συνοδό αμυγδαλίτιδα, οι συνεχόμενες ή εμμένουσες ωτίτιδες, οι διαταραχές στον ύπνο (ροχαλητό-άπνοιες), είναι κάποιες από τις ενδείξεις για την αδενοτομή.
Τι συμβαίνει στο χειρουργείο ;
Ο ασθενής λαμβάνει γενική αναισθησία. Τα ‘’κρεατάκια’’ αφαιρούνται μέσα από το στόμα και ανάλογα με την περίσταση μπορεί ταυτόχρονα να γίνει στο χειρουργείο και μυριγγοτομή- «σωληνάκια» στα αυτιά και/ ἠ αμυγδαλεκτομή.
Μετά το χειρουργείο.
Ο ασθενής παραμένει ένα 24ωρο στην κλινική για παρακολούθηση και λήψη αγωγής. Μετά την αδενοειδεκτομή δεν υπάρχει συνήθως έντονος πόνος. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο με οδηγίες από τον ιατρό του και μπορεί να επιστρέψει στις συνήθειές του σε λίγες μέρες.
Αν η επέμβαση συνδυαστεί με αφαίρεση των αμυγδαλών , τότε ο ασθενής λαμβάνει ειδικές οδηγίες ανάλογα με την περίσταση.