Επεμβάσεις σιελογόνων Αδένων

(Παρωτιδεκτομή - Εκτομή υπογνάθιου σιελογόνου αδένα)

Αφαίρεση υπογνάθιου σιελογόνου αδένα

Σε όγκους του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα, καθώς και σε λιθίαση με υποτροπιάζουσες φλεγμονές συνιστάται η αφαίρεση του αδένα.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Η τομή γίνεται παράλληλα με την κάτω γνάθο και ο αδένας αφαιρείται με λεπτούς χειρισμούς λόγω της στενής επαφής του με σημαντικά νεύρα της περιοχής ( υπογλώσσιο και γλωσσικό νεύρο).

Μετά την αφαίρεση του αδένα τοποθετείται για συνήθως 24 ώρες ένα λεπτό σωληνάκι στην περιοχή της επέμβασης το οποίο στη συνέχεια αφαιρείται. Η τομή κλείνει με πλαστική συρραφή ώστε να αποφευχθούν έντονες ουλές.

Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται της κλινικής την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.

Παρωτιδεκτομή

Είναι η επέμβαση για την αφαίρεση όγκων της παρωτίδας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παρωτίδας είναι ότι περικλείει μέσα στον ιστό της το προσωπικό νεύρο, το σημαντικότερο νεύρο του προσώπου (είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις του προσώπου). Το νεύρο αποτελείται από έναν κεντρικό “μίσχο”, το στέλεχος , το οποίο στη συνέχεια διακλαδίζεται σε πολλά μικρότερα νεύρα που νευρώνουν το πρόσωπο.

Ο όγκος της παρωτίδας πρέπει να αφαιρεθεί πολύ προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστεί ή κοπεί το προσωπικό νεύρο.

Για το σκοπό αυτό, εκτός φυσικά από την εμπειρία του ΩΡΛ Χειρουργού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης  ειδικός εξοπλισμός ( νευροδιεγέρτης), ο οποίος επιβεβαιώνει στον ιατρό ότι έχει εντοπίσει το νεύρο, να διαπιστώσει ότι αυτό λειτουργεί κανονικά και να αποφύγει τον τραυματισμό του.

Η τομή στο δέρμα για την παρωτιδεκτομή γίνεται μπροστά και κάτω από το αυτί μέσα σε φυσιολογικές ρυτίδες της περιοχής. Μετά την αφαίρεση του όγκου τοποθετείται ένας λεπτός σωλήνας στην περιοχή της επέμβασης για 1-2 μέρες και ο χειρουργός ράβει το δέρμα με πλαστική ραφή για αποφυγή έντονης ουλής.

Ο ασθενής εξέρχεται σε 1-2 ημέρες της κλινικής.

Επιπλοκές της παρωτιδεκτομής :

Εκτός από τον τραυματισμό του προσωπικού νεύρου που αναφέρθηκε, άλλη επιπλοκή μπορεί να είναι η φλεγμονή του τραύματος μετά την επέμβαση και η αιμορραγία που αντιμετωπίζονται με κατάλληλη θεραπεία. Επίσης η δημιουργία σιελικού συριγγίου(επικοινωνία του αδένα με το δέρμα με έξοδο σάλιου από την τομή).

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μετά την επέμβαση ένα σύνδρομο κατά το οποίο όταν ο ασθενής μασά την τροφή του, ιδρώνει το δέρμα πάνω από την χειρουργηθείσα περιοχή. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με ενέσιμη τοπική θεραπεία με Βοtox στο δέρμα.

Σε όγκους του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα, καθώς και σε λιθίαση με υποτροπιάζουσες φλεγμονές συνιστάται η αφαίρεση του αδένα.

Παρωτιδεκτομή : είναι η επέμβαση για την αφαίρεση όγκων της παρωτίδας.