Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι εμβρυϊκό υπόλειμμα, δηλαδή υπάρχει κατά τη διάρκεια σχηματισμού του εμβρύου, και ενώ κανονικά εξαφανίζεται μπορεί να παραμείνει και μετά τη γέννηση.
Εμφανίζεται σαν μια διόγκωση στην περιοχή του λαιμού (τραχήλου) και συνήθως είναι μαλακή και ανώδυνη.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου εμφανίζεται ή διαγιγνώσκεται κατά την ενήλικη ζωή, παρόλο που υπάρχει από τη γέννηση.
Ουσιαστικά η κύστη γίνεται αντιληπτή όταν αυξηθεί σε μέγεθος και προκαλεί αισθητικό πρόβλημα ή όταν λόγω μεγέθους προκαλεί συμπτώματα λόγω πίεσης στους γύρω ιστούς. Σε λοιμώξεις της περιοχής της κεφαλής ( αμυγδαλίτιδες, αδενοειδίτιδες κτλ) η κύστη μπορεί να επιμολυνθεί και να προκαλέσει φλεγμονή με πόνο, ερυθρότητα, πυρετό και συλλογή πύου μέσα της.
Διάγνωση :
Η κλινική εξέταση από τον χειρουργό ΩΡΛ θέτει την αρχική διάγνωση. Το υπερηχογράφημα του τραχήλου πιστοποιεί την ύπαρξη της κύστης που συνήθως εντοπίζεται στη μέση γραμμή του τραχήλου.
Επικουρικές εξετάσεις είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση σε δύσκολες περιπτώσεις.
Πριν το χειρουργείο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης ή σε περιπτώσεις υποψίας για νεοπλασία μπορεί να γίνει και παρακέντηση της κύστης με λεπτή βελόνη (εξέταση FNA)
H επέμβαση :
Εφόσον η κύστη βρίσκεται σε φάση φλεγμονής και είναι εξέρυθρη και επώδυνη, χορηγείται η κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή από τον ΩΡΛ.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμπτώματα η κύστη αφαιρείται χειρουργικά.
Εκτός από τους αισθητικούς λόγους , η αφαίρεση της κύστης κρίνεται σκόπιμη ακόμα και αν δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα επειδή τυχόν επιμόλυνση της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ενώ καθιστά τη μετέπειτα αφαίρεση πιο δύσκολη.
Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία. Η τομή γίνεται οριζόντια, περίπου στο μέσο του τραχήλου και κλείνει με πλαστική συρραφή για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία ημέρα. Ένα λεπτό σωληνάκι που τοποθετείται στο τραύμα αφαιρείται πριν ο ασθενής λάβει εξιτήριο.
Για διάστημα λίγων ημερών θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού για φαρμακευτική αγωγή και για τις καθημερινές συνήθειές του.