Φαρυγγο-Λαρυγγολογία

Κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι εμβρυικό υπόλειμμα, δηλαδή υπάρχει κατά τη διάρκεια σχηματισμού του εμβρύου, και ενώ κανονικά εξαφανίζεται μπορεί να παραμείνει και μετά τη γέννηση.

Εμφανίζεται σαν μια διόγκωση στην περιοχή του λαιμού (τραχήλου) και  συνήθως είναι μαλακή και ανώδυνη.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου εμφανίζεται ή διδγιγνώσκεται κατά την ενήλικη ζωή, παρόλο που υπάρχει από τη γέννηση.

Πολύποδες φωνητικών χορδών

Φυσιολογικά οι φωνητικές χορδές (δεξιά-αριστερή), είναι δύο λεπτές λωρίδες που έχουν λεία επιφάνεια. Όταν οι φωνητικές χορδές πλησιάζουν η μία την άλλη και περνά αέρας ανάμεσά τους, αυτές δονούνται και παράγεται η φωνή.

Αν δεν γίνεται  σωστή χρήση της φωνής ή μετά από πολύ έντονο βήχα μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός στην επιφάνεια της φωνητικής χορδής και να δημιουργηθεί ένα μικρό οζίδιο (εξόγκωμα).

Θυρεοειδής

Χειρουργικές παθήσεις του Θυρεοειδή αδένα- Θυρεοειδεκτομή

Οι λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα είναι σημαντικές και αρκετά σύνθετες και έτσι η παραμικρή δυσλειτουργία του μπορεί να επιφέρει ποικίλες διαταραχές στον οργανισμό. Αυτός ο ενδοκρινής αδένας ,που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, ρυθμίζει πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, μέσω των ορμονών που εκκρίνει στο αίμα, τις οποίες συνθέτει από το ιώδιο που λαμβάνει ο οργανισμός από την τροφή.