Στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος , το λεπτό οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει τις δύο ρινικές θαλάμες (ρώθωνες) είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά.
Τι προκαλεί τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ;
Το στραβό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται είτε σε γενετικούς λόγους, είτε σε τραυματισμό της μύτης ακόμα και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού ή και αργότερα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος ;
Το στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει πλειάδα συμπτωμάτων αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην διαταράξει καθόλου τη λειτουργία της μύτης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
– Δυσχέρεια στην αναπνοή.
– Ρινορραγίες.
– Προσωπαλγία.
– Θορυβώδης αναπνοή.
– Ροχαλητό.
– Ρινική καταρροή.
Πώς γίνεται η διάγνωση ;
Ο Χειρουργός ΩΡΛ θα κάνει τη διάγνωση της πάθησης μετά από κλινική εξέταση. Στη διάγνωση συμβάλλει και ο ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης με χρήση ινοπτικών ενδοσκοπίων. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται και υπερτροφία των ρινικών κογχών, που συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων. Αφού γίνει η διάγνωση γίνεται συζήτηση με τον ΩΡΛ για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για το πρόβλημά σας.
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία ;
Συμπτωματική θεραπεία :
– Αποσυμφορητικά σπρευ (Μετά από οδηγίες του ιατρού χρήση ορισμένων σπρευ, υπό παρακολούθηση).
– Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ειδικά διαλύματα.
– Αντισταμινικά χάπια (Μειώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα, όπως καταρροή και συμφόρηση)
Χειρουργική θεραπεία :
Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος, έχει θέση σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την συμπτωματική αγωγή ή σε μεγάλη σκολίωση με έντονη συμπτωματολογία. Στόχος είναι να τοποθετηθεί το διάφραγμα στο κέντρο της μύτης κατά την επέμβαση από τον χειρουργό ΩΡΛ.