Αμυγδαλεκτομή

Οι αμυγδαλές είναι δύο αδένες λεμφικού ιστού στο πίσω τμήμα του στόματος . Συμμετέχουν στα πρώτα έτη της ζωής στην ανοσία του οργανισμού, ενώ μετα τα 3-4 έτη η συμβολή τους στην παραγωγή αντισωμάτων είναι μικρή.

Οι ενδείξεις για να γίνει αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) σχετίζονται με τον αριθμό των επεισοδίων αμυγδαλίτιδας τα τελευταία έτη. Εκτός από αυτό άλλες ενδείξεις είναι το ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος, η μεγάλη υπερτροφία των αμυγδαλών με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή και ροχαλητό ή άπνοιες, η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας κτλ.

Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει μία ημέρα για παρακολούθηση στην κλινική και στη συνέχει παίρνει εξιτήριο με συγκεκριμένες οδηγίες απο τον ΩΡΛ για τη διατροφή και τις συνήθειές του. Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με κατάλληλα φάρμακα.

Συχνά, ιδιαίτερα στα παιδιά και ανάλογα με τα συμπτώματα , αφαιρούνται στο ίδιο χειρουργείο και τα ¨κρεατάκια» (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και ελέγχονται και τα αυτιά σε περιπτώσεις μέσης ωτίτιδας με υγρό για πιθανή παρέμβαση.

Οι αμυγδαλές είναι δύο αδένες λεμφικού ιστού στο πίσω τμήμα του στόματος . Συμμετέχουν στα πρώτα έτη της ζωής στην ανοσία του οργανισμού, ενώ μετά τα 3-4 έτη η συμβολή τους στην παραγωγή αντισωμάτων είναι μικρή.