Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η Ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που σκοπό έχει τόσο την αισθητική αποκατάσταση της εμφάνισης της μύτης όσο και την λειτουργική βελτίωση ( Λειτουργική Ρινοπλαστική )

Η μύτη, όσο και τα αυτιά είναι τα δύο όργανα που προβάλλουν (προεξέχουν) από το πρόσωπο και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου.

Η μύτη εκτός από την εσωτερική  λειτουργία της σαν όργανο της όσφρησης, συμμετέχει στο σχηματισμό των εκφράσεων και στις κινήσεις του προσώπου. Όσο πιο αρμονικό και συνδυασμένο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι το σχήμα της, τόσο περισσότερο φυσικό αποτέλεσμα δίνει στην εμφάνιση.

Πολλές φορές διάφορες δυσμορφίες του σχήματός της  όπως είναι ο ύβος (καμπούρα), πεσμένη κορυφή, λοξή μύτη, πολύ φαρδιά ή λεπτή μύτη, σε συνδυασμό με κακή ρινική αναπνοή, οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό για την βελτίωση της εικόνας  και της λειτουργίας της. Πολλές φορές ο ασθενής οδηγείται στον Χειρουργό μετά από προηγούμενη Ρινοπλαστική για βελτίωση κάποιας αστοχίας ή μετά από τραύματα στη μύτη.

Αρμονία – Φυσικότητα – Καλή αναπνοή

Η επιτυχημένη Ρινοπλαστική συνδυάζει και τα τρία αυτά στοιχεία. Μια μύτη φυσική, που ταιριάζει στα υπόλοια χαρακτηριστικά του προσώπου και που ¨αναπνέει¨ καλά , ικανοποιεί τον ασθενή, τον γεμίζει αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του. Ιδανικά κάθε χειρουργημένη μύτη είναι μοναδική και ιδιαίτερη χωρίς να μοιάζει με καμία άλλη.

Προεγχειρητικός έλεγχος και Χειρουργείο

Ο ασθενής που επιθυμεί να υποβληθεί σε επέμβαση Ρινοπλαστικής πρέπει να συζητήσει την επιθυμία και τις προσδοκίες του με τον θεράποντα γιατρό του.

Αφού γίνει αναλυτική συζήτηση για το χειρουργείο, τις τεχνικές, το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τις τυχόν επιπλοκές και ο ασθενής αποκτήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας τότε προχωρούν στο επόμενο βήμα της εγχείρησης.

Η εγχείρηση παρόλο που οι ¨φήμες¨ την θέλουν να είναι επίπονη, είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Γίνεται με γενική αναισθησία και το ζητούμενο για τον έμπειρο ΩΡΛ είναι να δημιουργήσει με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στα οστέινα και χόνδρινα τμήματα της μύτης το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι περισσότερες παρεμβάσεις γίνονται κάτω από το δέρμα της μύτης και στο εσωτερικό της, έτσι ώστε μετά το χειρουργείο δεν υπάρχουν μεγάλες τομές και δεν παραμένουν μόνιμα σημάδια στο εξωτερικό της.

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει στην κλινική για μία ημέρα για παράκολουθηση.

Ο ελαφρύς πωματισμός (ταμπόν από γάζες) που έχει μέσα στη μύτη αν χρειαστεί παραμένει για 24 ώρες. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση δημιουργούνται αιματώματα (μελανιές) γύρω από τη μύτη , τα οποία δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα και υποχωρούν μόνα τους.

Εφόσον έχουν γίνει παρεμβάσεις στο εξωτερικά οστά  τοποθετείται ένας μικρός νάρθηκας (γύψος) στο εξωτερικό της μύτης για 1 εβδομάδα. Ο ασθενής ξεκινά να περιποιείται το εσωτερικό της μύτης με ρινοπλύσεις και ειδικές αλοιφές από την πρώτη μέρα.

Σε συνεχή επαφή με τον γιατρό , γίνονται επανέλεγχοι ώστε να παρακολουθείται η σωστή επούλωση μετά την εγχείρηση.

Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα στη μορφή και το σχήμα της μύτης θα έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου ένα χρόνο από την επέμβαση, όταν υποχωρήσει τελείως το λεπτό πρήξιμο που οφείλεται στο χειρουργείο.

Ήδη βέβαια μετά την πρώτη εβδομάδα που αφαιρείται ο γύψος, η μύτη έχει απαλλαγεί από τις βασικές της δυσμορφίες.

Η Ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που σκοπό έχει τόσο την αισθητική αποκατάσταση της εμφάνισης της μύτης όσο και την λειτουργική βελτίωση ( Λειτουργική Ρινοπλαστική ) Η μύτη, όσο και τα αυτιά είναι τα δύο όργανα που προβάλλουν (προεξέχουν) από το πρόσωπο και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου.

rinoplastiki