Πλαστική ρινικού διαφράγματος

Στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος , το λεπτό οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει τις δύο ρινικές θαλάμες (ρώθωνες) είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά.

Τι προκαλεί τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ;

Το στραβό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται είτε σε γενετικούς λόγους, είτε σε τραυματισμό της μύτης ακόμα και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού ή και αργότερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος ;

Το στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει πλειάδα συμπτωμάτων αν και  σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην διαταράξει καθόλου τη λειτουργία της μύτης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

–  Δυσχέρεια στην αναπνοή.

–  Ρινορραγίες.

–  Προσωπαλγία.

–  Θορυβώδης αναπνοή.

–  Ροχαλητό.

–  Ρινική καταρροή.

Ποια είναι η αντιμετὠπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

H αποτελεσματικότερη λύση στην σκολίωση του διαφράγματος είναι η χειρουργική αποκατάσταση με την κλασική χειρουργική μέθοδο. Διάφορες μέθοδοι που αναφέρονται σε χρήση Laser μπορούν να εφαρμοστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις όπου υπάρχει μικρή σκολίωση στο διάφραγμα όμως η πλειονότητα των περιπτώσεων και τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την κλασική χειρουργική.

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος (διαφραγματοπλαστική) προσφέρει στον ασθενή βελτίωση των συμπτωμάτων , που είναι μόνιμα εφόσον το χειρουργείο έχει γίνει με το σωστό τρόπο.

Πώς γίνεται η πλαστική του ρινικού διαφράγματος;

Ο ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο και εκτίμηση από τον αναισθησιολόγο.

Το χειρουργείο γίνεται με γενική (ολική) αναισθησία.

Οι τομές γίνονται στο εσωτερικό τμήμα της μύτης απ’όπου ο χειρουργός επεμβαίνει και αφαιρεί τα τμήματα του διαφράγματος που προκαλούν τη σκολίωση, και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία το χειρουργείο ολοκληρώνεται. Τα ράμματα που χρειάζονται να τοποθετηθούν δεν φαίνονται, μπαίνουν στο εσωτερικό της μύτης και απορροφώνται μόνα τους μετά από 2-3 εβδομάδες.

Μέσα στη μύτη τοποθετούνται λεπτές ,μαλακές γάζες που αφαιρούνται μετά απο 24 ώρες περίπου.

Μετά την πλαστική του ρινικού διαφράγματος

Ο ασθενής παραμένει για μία ημέρα για νοσηλεία στην κλινική.

Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο μπορεί να περπατήσει και να γευματίσει. Οι γάζες αφαιρούνται σε περίπου 24 ώρες και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από την κλινική, ενώ του δίνονται οδηγίες για λήψη σύντομης αγωγής στο σπίτι.

Ο πρώτος επανέλεγχος από τον χειρουργό ΩΡΛ γίνεται σε 1-2 εβδομάδες.

Συνήθη ερωτήματα για την επέμβαση :

«Θα έχω σημάδια στο πρόσωπο μετά το χειρουργείο»;

Στην πλαστική του ρινικού διαφράγματος , επειδή οι παρεμβάσεις γίνονται μόνο στο εσωτερικό της μύτης, δεν υπάρχουν καθόλου μετεγχειρητικά σημάδια ή ουλές στο πρόσωπο. Η τομή και τα ράμματα είναι εσωτερικά.

«Θα πονάω μετά το χειρουργείο»;

Η απάντηση είναι όχι. Το χειρουργείο είναι ανώδυνο και δεν υπάρχει  μετεγχειρητικός πόνος. Μικρή τάση που μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής λόγω των ραμμάτων και των χειρισμών αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

«Πότε θα αναπνεύσω κανονικά»;

Τις πρώτες ώρες μετά την αφαίρεση του πωματισμού και την έξοδο του ασθενή απο την κλινική η αναπνοή θα είναι σαφώς βελτιωμένη. Όμως λόγω των χειρισμών που γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο βλεννογόνος στο εσωτερικό της μύτης αντιδρά, «πρήζεται» και παράγει βλέννες τις πρώτες ημέρες. Έτσι ο ασθενής αισθάνεται διακυμάνσεις στην ικανότητα της αναπνοής του από τη μύτη για λίγες μέρες.

Ακολουθώντας κατάλληλες οδηγίες που θα του δώσει ο χειρουργός του για πλύσεις στη μύτη και ολιγοήμερη αγωγή, γρήγορα αυτά τα συμπτώματα θα ηρεμήσουν και η αναπνοή θα βελτιωθεί σε μόνιμη πια βάση.

«Μπορώ μαζί με το διάφραγμα να υποβληθώ και σε ρινοπλαστική» ;

Εφόσον υπάρχει δυσμορφία στην εξωτερική εμφάνιση της μύτης και ο ασθενής το επιθυμεί, μπορεί παράλληλα να υποβληθεί και σε ρινοπλαστική (λειτουργική ρινοπλαστική).

Αυτό θα γίνει αφού συζητήσει με τον χειρουργό του όλες τις λεπτομέρειες για την επέμβαση. Ο χρόνος νοσηλείας παραμένει ο ίδιος με την απλή διαφραγματοπλαστική.

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος όταν χρειάζεται , γίνεται χειρουργικά.

Με γενική αναισθησία και με τομές που γίνονται μέσα από τη μύτη, γίνεται ευθειασμός του χόνδρινου και του οστέινου τμήματος του διαφράγματος.