Επεμβάσεις λάρυγγα – φωνητικών χορδών

Ο λάρυγγας είναι το όργανο που βρίσκεται στον τράχηλο στο ύψος του «μήλου του Αδάμ». Αποτελεί την αρχή του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και γειτονεύει με την αρχή του οισοφάγου. Ο λάρυγγας είναι μια πολύπλοκη κατασκευή από χόνδρους, μύες, συνδετικό ιστό που συμμετέχει στις λειτουργίες της αναπνοής, της παραγωγής φωνής και στην κατάποση. Όλα αυτά γίνονται με τη σύνδεση του λάρυγγα με ένα δίκτυο νεύρων.

Τμήμα του λάρυγγα αποτελούν η επιγλωττίδα, οι νόθες και οι γνήσιες φωνητικές χορδές, οι αρυταινοειδείς χόνδροι κτλ.

Φυσιολογικά οι φωνητικές χορδές όταν πάλλονται παράγουν τη φωνή. Σε περιπτώσεις που εμφανίζεται παθολογία ( πολύποδες, οίδημα, κακοήθεια κτλ) η χροιά της φωνής αλλάζει και υπάρχει βραχνάδα. Επίσης μπορεί να υπάρχει αλλοίωση στη χροιά της φωνής ή ακόμα και κόπωση στη φώνηση μετά από συνεχή ομιλία.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις μια κακοήθης βλάβη μπορεί να πιέζει κάποιο νεύρο ή να μετακινεί τις δομές του λάρυγγα με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η παραγωγή της φωνής και να κινδυνεύει η δίοδος του αέρα στους πνεύμονες.

Η κλινική εξέταση του Ωτορινολαρυγγολόγου με τη βοήθεια της ενδοσκόπησης του λάρυγγα και εφόσον απαιτείται και απεικονιστικός έλεγχος ( αξονική ή μαγνητική τομογραφία) θα οδηγήσει στη διάγνωση.

Οι πολύποδες, το οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, θηλώματα, κοκκιώματα καθώς και κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα, αντιμετωπίζονται χειρουργικά με μικρολαρυγγοσκόπηση.

Ο ασθενής λαμβάνει γενική αναισθησία και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων ή LASER αφαιρούνται οι παθολογικοί ιστοί. Η επέμβαση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για να αποφευχθεί άσκοπος τραυματισμός των φωνητικών χορδών αν είναι δυνατόν, μειώνοντας έτσι τα προβλήματα δυσφωνίας μετεγχειρητικά.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να κάνει για λίγες μέρες αφωνία και να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα λάβει από το Χειρουργό.

Ο λάρυγγας είναι το όργανο που βρίσκεται στον τράχηλο στο ύψος του «μήλου του Αδάμ». Αποτελεί την αρχή του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και γειτονεύει με την αρχή του οισοφάγου.