Βραχύς χαλινός γλώσσας

Φυσιολογικά όλοι οι άνθρωποι έχουν χαλινό στη γλώσσα, ο οποίος φαίνεται αν ανασηκώσουμε τη γλώσσα προς τα επάνω.

Κάποια νεογέννητα εμφανίζουν κοντό (βραχύ) χαλινό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική κίνηση της γλώσσας. Έτσι εμφανίζονται προβλήματα κατά το θηλασμό και τη σίτιση αρχικά, και κατά την ομιλία στη συνέχεια.

Ένα νεογέννητο που δεν παίρνει βάρος θα πρέπει να εξεταστεί για την πιθανότητα να έχει βραχύ χαλινό στη γλώσσα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούν ακόμα και οι γονείς να αντιληφθούν το πρόβλημα του βραχύ χαλινού. Παιδιά που δεν έχουν σωστή άρθρωση στο λόγο, που δεν μπορούν να βγάλουν καλά τη γλώσσα από το στόμα, που η κορυφή της γλώσσας φαίνεται σαν να έχει μια σχισμή, είναι πολύ πιθανό να έχουν κοντό χαλινό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα παιδιά με βραχύ χαλινό δυσκολεύονται να γλείψουν ένα παγωτό!

Αν αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα, ή αν ο παιδίατρός σας σας παραπέμψει, καλό θα είναι να γίνει μια εκτίμηση από τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Η επέμβαση :

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο βραχύς χαλινός αντιμετωπίζεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, το κόψιμο (διατομή ) του χαλινού αποτελεί και τη θεραπεία, γίνεται με χρήση διαθερμίας , διαρκεί λίγα λεπτά και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Η βασική οδηγία μετά την επέμβαση είναι η αποφυγή για λίγες μέρες ζεστών και αλμυρών ή ξινών τροφών.

Φυσιολογικά όλοι οι άνθρωποι έχουν χαλινό στη γλώσσα, ο οποίος φαίνεται αν ανασηκώσουμε τη γλώσσα προς τα επάνω.Κάποια νεογέννητα εμφανίζουν κοντό (βραχύ) χαλινό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική κίνηση της γλώσσας. Έτσι εμφανίζονται προβλήματα κατά το θηλασμό και τη σίτιση αρχικά, και κατά την ομιλία στη συνέχεια.