Παθήσεις Ρινός

Τι είναι η οξεία παραρρινοκολπίτιδα ;

Πιο συχνά λέγεται οξεία ιγμορίτιδα, και αποτελεί φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων με παραγωγή βλεννοπυώδους έκκρισης.

Αν διαταραχτεί η φυσιολογική παροχέτευση των κόλπων στη μύτη , υπάρχει συσσώρευσή τους μέσα στα παραρρίνια με εμφάνιση έντονης συμπτωματολογίας.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται συνήθως από ένα κοινό κρυολόγημα και διαρκεί έως 10 ημέρες περίπου. Αν η κατάσταση επιμένει πέραν των 10 ημερών τότε μεταπίπτει σε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.

Τι προκαλεί την οξεία παραρρινοκολπίτιδα ;

Συνήθως προκαλείται μετά το κοινό κρυολόγημα (ιογενείς λοιμώξεις), αλλά κάποιες φορές οφείλεται σε

  Αλλεργίες.

  Διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος.

  Διαταραχές στον αερισμό της μύτης ( σκολίωση ρινικού διαφράγματος, πολύποδες μύτης κτλ).

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας παραρρινοκολπίτιδας ;

  Δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή.

  Ρινικές εκκρίσεις (πυώδεις, παχύρρευστες).

  Ευαισθησία ή πόνος στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια ή στο μέτωπο.

  Πονοκέφαλος.

  Πόνος στο σκύψιμο.

  Πόνος στα αυτιά.

  Βήχας.

  Διαταραχές στην όσφρηση.

  Κούραση.

  Πυρετός.

Διάγνωση :

Αν εμφανίζετε κάποια από τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Με βάση το ιστορικό , την κλινική εικόνα και την κλινική εξέταση ο γιατρός σας θα θέσει τη διάγνωση και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει και την ενδοσκόπηση της μύτης με τη χρήση ενδοσκοπίου και κάμερας, μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο και έχει αντικαταστήσει πλέον την ακτινογραφία των ιγμορείων που γινόταν παλιότερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει και απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία.

Θεραπεία της οξείας παραρρινοκολπίτιδας

Η θεραπεία αποσκοπεί στην υποβοήθηση του καλύτερου αερισμού της μύτης, στον καθαρισμό της από τις εκκρίσεις και στην εξαφάνιση του μικροβιακού πληθυσμού όταν χρειάζεται.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αποσυμφορητικά σπρευ για τη μύτη, ρινοπλύσεις με διαλύματα και αντιβιοτικά.

Πιο συχνά λέγεται οξεία ιγμορίτιδα, και αποτελεί φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων με παραγωγή βλεννοπυώδους έκκρισης.

Αν διαταραχτεί η φυσιολογική παροχέτευση των κόλπων στη μύτη , υπάρχει συσσώρευσή τους μέσα στα παραρρίνια με εμφάνιση έντονης συμπτωματολογίας

Τι είναι οι Ρινικοί Πολύποδες ;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις διογκώσεις του βλεννογόνου στο εσωτερικό της μύτης ή των παραρρίνιων κόλπων ( ιγμόρεια, μετωπιαίοι κόλποι, ηθμοειδείς κυψέλες, σφηνοειδής κόλπος). Αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο μπορεί να κλείνουν τα ρουθούνια με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη της μύτης με συνοδά συμπτώματα τις διαταραχές στην όσφρηση και την καταρροή.

Τι προκαλεί τους ρινικούς πολύποδες ;

  Αλλεργίες, Αλλεργική ρινίτιδα.

  Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.

  Άσθμα.

  Κυστική ίνωση.

Συμπτώματα ρινικής πολυποδίασης :

Σημεία τα οποία μπορεί να δηλώνουν την παρουσία πολυπόδων στη μύτη είναι :

  Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής.

  Ροχαλητό, άπνοιες.

  Μειωμένη αίσθηση όσφρησης.

  Καταρροή.

  Προσωπαλγία, αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο.

  Ένρρινη ομιλία.

  Οπισθορρινικές εκκρίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων στη μύτη :

Πολλές φορές η διάγνωση είναι απλή με απλή πρόσθια ρινοσκόπηση κατά την οποία ο ΩΡΛ φωτίζει τις ρινικές κοιλότητες και διαπιστώνει την ύπαρξη των πολυπόδων.

Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και ενδοσκόπηση της μύτης με χρήση ειδικών ενδοσκοπίων με χρήση κάμερας. Συμπληρωματικά, για να πάρει περισσότερες πληροφορίες ο γιατρός για την έκταση της βλάβης, καθώς και για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ άλλων παθήσεων που μοιάζουν με τους  πολύποδες (όγκοι μύτης κτλ)

Θεραπεία ρινικής πολυποδίασης :

Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά

Φαρμακευτική θεραπεία :

Η πρώτη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των πολυπόδων είναι η χρήση φαρμάκων. Τα κορτικοστεροειδή είναι η βασική θεραπεία. Χορηγούνται συνήθως είτε με τη μορφή σπρευ από τη μύτη, είτε με χάπια από το στόμα. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαφανίσουν τους πολύποδες. Παράλληλα ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει και θεραπεία για την αντιμετώπιση συνοδών συμπτωμάτων όπως αναλγητικά ή αντισταμινικά.

Χειρουργική Θεραπεία :

Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων (FESS- Functional Endoscopic Sinus Surgery)

H εξέλιξη στη χειρουργική αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων όταν δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία ή σε περιπτώσεις επιπλοκών , έχει βοηθήσει σημαντικά τον μεγαλύτερο αριθμό των ασθενών.

Η χρήση ενδοσκοπίων, οπτικών ινών φωτισμού και κάμερας δίνει στον Χειρουργό ΩΡΛ τη δυνατότητα με άμεση εικόνα των βλαβών και ασφάλεια να αφαιρέσει σχεδόν όλους τους πολύποδες και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει το σωστό αερισμό και τη λειτουργία της μύτης.

Μετεγχειρητικά και με τη συνεχή παρακολούθηση του χειρουργού ο ασθενής θα λαμβάνει ίσως συντηρητικά θεραπεία με ρινικά σπρευ.

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις διογκώσεις του βλεννογόνου στο εσωτερικό της μύτης ή των παραρρίνιων κόλπων ( ιγμόρεια, μετωπιαίοι κόλποι, ηθμοειδείς κυψέλες, σφηνοειδής κόλπος).

Η αιμορραγία από τη μύτη ( Ρινορραγία ή Επίσταξη) είναι ένα συχνό φαινόμενο. Σοβαρές αιμορραγίες συμβαίνουν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, ενώ μικρότερης έντασης συχνά επεισόδια συμβαίνουν σε νεότερα άτομα και στα παιδιά.

Ποιες είναι αιτίες της αιμορραγίας από τη μύτη ;

Οι συχνότεροι λόγοι που προκαλούν ρινορραγία είναι :

–  Τραυματισμοί της μύτης.

–  Φλεγμονές του βλεννογόνου της μύτης.

–  Νεοπλάσματα (καλοήθη ή κακοήθη).

–  Συγγενείς ανωμαλίες αρτηριών της περιοχής της μύτης.

–  Διαταραχές στην πήξη του αίματος.

–  Φάρμακα.

–  Άγνωστα αίτια (ιδιοπαθής) στο 10% των περιπτώσεων.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ρινορραγίας ;

Είτε είστε εσείς που έχετε την αιμορραγία, είτε κάποιο κοντινό σας άτομο η ηρεμία είναι σημαντικότερο στοιχείο για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Ο πανικός μόνο μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Οι ρινορραγίες συνήθως σταματούν αυτόματα μετά από λίγη ώρα, εφόσον ασκήσετε ελαφρά πίεση στα πτερύγια (πλάγια) της μύτης.

Σε εμμένουσες περιπτώσεις και σε μεγάλες αιμορραγίες πρέπει να λάβετε εξειδικευμένη βοήθεια.

Για να σταματήσει την ρινορραγία ο ΩΡΛ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πωματισμό της μύτης, να καυτηριάσει κάποιο αγγείο που αιμορραγεί ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις να σταματήσει την αιμορραγία μέσα στο χειρουργείο.

Σε κάθε περίπτωση ακολουθεί μια περίοδος οπού ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ιδιαίτερες οδηγίες για να αποφευχθεί υποτροπή της αιμορραγίας.

Η αιμορραγία από τη μύτη ( Ρινορραγία ή Επίσταξη) είναι ένα συχνό φαινόμενο. Σοβαρές αιμορραγίες συμβαίνουν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, ενώ μικρότερης έντασης συχνά επεισόδια συμβαίνουν σε νεότερα άτομα και στα παιδιά.

Στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος , το λεπτό οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει τις δύο ρινικές θαλάμες (ρώθωνες) είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά.

Τι προκαλεί τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ;

Το στραβό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται είτε σε γενετικούς λόγους, είτε σε τραυματισμό της μύτης ακόμα και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού ή και αργότερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του διαφράγματος ;

Το στραβό διάφραγμα μπορεί να προκαλέσει πλειάδα συμπτωμάτων αν και  σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην διαταράξει καθόλου τη λειτουργία της μύτης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  Δυσχέρεια στην αναπνοή.

  Ρινορραγίες.

  Προσωπαλγία.

  Θορυβώδης αναπνοή.

  Ροχαλητό.

  Ρινική καταρροή.

Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Ο Χειρουργός ΩΡΛ θα κάνει τη διάγνωση της πάθησης μετά από κλινική εξέταση. Στη διάγνωση συμβάλλει και ο ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης με χρήση ινοπτικών ενδοσκοπίων. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται και υπερτροφία των ρινικών κογχών, που συμβάλλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.  Αφού γίνει η διάγνωση γίνεται συζήτηση με τον ΩΡΛ για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία ;

Συμπτωματική θεραπεία :

  Αποσυμφορητικά σπρευ (Μετά από οδηγίες του ιατρού χρήση ορισμένων σπρευ, υπό παρακολούθηση).

  Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ειδικά διαλύματα.

  Αντισταμινικά χάπια (Μειώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα, όπως καταρροή και συμφόρηση)

Χειρουργική θεραπεία :

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος, έχει θέση σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με την συμπτωματική αγωγή ή σε μεγάλη  σκολίωση με έντονη συμπτωματολογία. Στόχος  είναι να τοποθετηθεί το διάφραγμα στο κέντρο της μύτης κατά την επέμβαση από τον χειρουργό ΩΡΛ.

Στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος , το λεπτό οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει τις δύο ρινικές θαλάμες (ρώθωνες) είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά.

Οι ρινικές κόγχες είναι το ¨κλιματιστικό’’ της μύτης αφού  φιλτράρουν,  υγραίνουν και  καθαρίζουν τον εισπνεόμενο αέρα. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός αφού μια ξηρή μύτη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και προβλήματα από τους παραρρίνιους κόλπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ρινικές κόγχες είναι πολύ διογκωμένες, με αποτέλεσμα να προκαλούν δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή, χρόνιες παραρρινοκολπίτιδες(ιγμορίτιδα), αιμορραγίες. Αν μάλιστα υπάρχει και στραβό διάφραγμα (σκολίωση ρινικού διαφράγματος), τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Τι προκαλεί την υπερτροφία των ρινικών κογχών ;

Η διόγκωση των ρινικών κογχών μπορεί να είναι παροδική και να εμφανίζεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν και είναι έντονα μπορεί να προκαλούνται από – Αλλεργίες

  Περιβαλλοντικούς παράγοντες ( κάπνισμα, χημικά κτλ).

  Χρόνιες φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων.

  Εναλλαγές στη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα.

Συμπτώματα :

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, με τη διαφορά ότι είναι μόνιμα. Επίσης η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα επομένως ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από τον ΩΡΛ ώστε να γίνει η κλινική εξέταση και να τεθεί η διάγνωση.

Η υπερτροφία των ρινικών κογχών μπορεί να προκαλέσει :

  Προσωπαλγία.

  Ξηροστομία.

  Δυσχέρεια στην αναπνοή από τη μύτη.

  Ροχαλητό, κακή ποιότητα στον ύπνο.

  Διαταραχές στην όσφρηση (υποσμία, ανοσμία).

  Αίσθημα βάρους στο μέτωπο.

Ποια είναι η θεραπεία ;

Αρχικά χορηγείται συμπτωματική θεραπεία με κορτιζονούχα ρινικά σπρευ, αντισταμινικά χάπια. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν μπορεί να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση με καυτηριασμό των ρινικών κογχών (ραδιοσυχνότητες) και κογχοπλαστική.

Οι ρινικές κόγχες είναι το ¨κλιματιστικό’’ της μύτης αφού  φιλτράρουν,  υγραίνουν και  καθαρίζουν τον εισπνεόμενο αέρα. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός αφού μια ξηρή μύτη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και προβλήματα από τους παραρρίνιους κόλπους.

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα ;

Η υπεραντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) του βλεννογόνου της μύτης , είναι η αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα αλλεργιογόνα που συνήθως προκαλούν τα συμπτώματα είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, διάφορα φυτά, η σκόνη κτλ.

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν κατά κύριο λόγο φτέρνισμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση, κνησμό στη μύτη. Συχνά εμφανίζονται και συμπτώματα από τους οφθαλμούς (δακρύρροια, κνησμός) ενώ δεν είναι σπάνια και η εμφάνιση οπισθορρινικών εκκρίσεων, κεφαλαλγίας και αδυναμίας λόγω κακής ποιότητας ύπνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας :

Η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενή  από τον ωτορινολαρυγγολόγο θέτει τη διάγνωση.

Τον ιατρό μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και ειδικές εξετάσεις αίματος καθώς και τα δερματικά τεστ (prick tests) ώστε να βρεθεί το ειδικό αλλεργιογόνο που προκαλεί τη ρινίτιδα.

Ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας ;

Η συμπτωματική αγωγή με φαρμακευτική θεραπεία (ρινικά σπρευ, αντιισταμινικά) αποτελεί την αρχική αντιμετώπιση. Ο ασθενής παρακολουθείται στενά και καταγράφεται η πορεία των συμπτωμάτων.

Ο ιατρός διαθέτει στην φαρέτρα του και την ανοσοθεραπεία σαν μέθοδο θεραπείας. Σε περιπτώσεις που η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από ρινικούς πολύποδες ίσως η χειρουργική αντιμετώπιση με ενδοσκοπική χειρουργική συνδράμει στην καταστολή της συμπτωματολογίας.

Η υπεραντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) του βλεννογόνου της μύτης , είναι η αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα αλλεργιογόνα που συνήθως προκαλούν τα συμπτώματα είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, διάφορα φυτά, η σκόνη κτλ.