Αλλεργική ρινίτιδα

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα ;

Η υπεραντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα (αλλεργιογόνα) του βλεννογόνου της μύτης , είναι η αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας.

Τα αλλεργιογόνα που συνήθως προκαλούν τα συμπτώματα είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, διάφορα φυτά, η σκόνη κτλ.

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν κατά κύριο λόγο φτέρνισμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση, κνησμό στη μύτη. Συχνά εμφανίζονται και συμπτώματα από τους οφθαλμούς (δακρύρροια, κνησμός) ενώ δεν είναι σπάνια και η εμφάνιση οπισθορρινικών εκκρίσεων, κεφαλαλγίας και αδυναμίας λόγω κακής ποιότητας ύπνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας :

Η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενή  από τον ωτορινολαρυγγολόγο θέτει τη διάγνωση.

Τον ιατρό μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και ειδικές εξετάσεις αίματος καθώς και τα δερματικά τεστ (prick tests) ώστε να βρεθεί το ειδικό αλλεργιογόνο που προκαλεί τη ρινίτιδα.

Ποια είναι η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας ;

Η συμπτωματική αγωγή με φαρμακευτική θεραπεία (ρινικά σπρευ, αντιισταμινικά) αποτελεί την αρχική αντιμετώπιση. Ο ασθενής παρακολουθείται στενά και καταγράφεται η πορεία των συμπτωμάτων.

Ο ιατρός διαθέτει στην φαρέτρα του και την ανοσοθεραπεία σαν μέθοδο θεραπείας. Σε περιπτώσεις που η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται από ρινικούς πολύποδες ίσως η χειρουργική αντιμετώπιση με ενδοσκοπική χειρουργική συνδράμει στην καταστολή της συμπτωματολογίας.