Παιδο-ΩΡΛ

Αφεστώτα ώτα

Τα αφεστώτα ώτα είναι μια κατάσταση την οποία αναγνωρίζουμε τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.

Οφείλονται στο ιδιαίτερο σχήμα που λαμβάνει ο χόνδρος των πτερυγίων των αυτιών κατά την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τα αυτιά να εξέχουν από το κεφάλι περισσότερο από το φυσιολογικό.

Οξεία μέση ωτίτιδα

– Εκκριτική ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι η δεύτερη συχνότερη ασθένεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας μετά το κοινό κρυολόγημα. Στα παιδιά είναι συχνότερη η πάθηση σε σχέση με τους ενήλικες εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του σχήματος της ευσταχιανής σάλπιγγας, του σωλήνα που ενώνει τη μύτη με το αυτί. Στις μικρότερες ηλικίες ο σωλήνας αυτός αποφράσσεται πιο εύκολα σε σχέση με τους ενήλικες και προκαλείται πιο συχνά μέση ωτίτιδα.

Βραχύς χαλινός γλώσσας

Φυσιολογικά όλοι οι άνθρωποι έχουν χαλινό στη γλώσσα, ο οποίος φαίνεται αν ανασηκώσουμε τη γλώσσα προς τα επάνω.

Κάποια νεογέννητα εμφανίζουν κοντό (βραχύ) χαλινό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική κίνηση της γλώσσας. Έτσι εμφανίζονται προβλήματα κατά το θηλασμό και τη σίτιση αρχικά, και κατά την ομιλία στη συνέχεια.

Κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου

Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι εμβρυικό υπόλειμμα, δηλαδή υπάρχει κατά τη διάρκεια σχηματισμού του εμβρύου, και ενώ κανονικά εξαφανίζεται μπορεί να παραμείνει και μετά τη γέννηση.

Εμφανίζεται σαν μια διόγκωση στην περιοχή του λαιμού (τραχήλου) και  συνήθως είναι μαλακή και ανώδυνη.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η κύστη θυρεογλωσσικού πόρου εμφανίζεται ή διαγιγνώσκεται κατά την ενήλικη ζωή, παρόλο που υπάρχει από τη γέννηση.

Αμυγδαλεκτομή

Οι αμυγδαλές είναι δύο αδένες λεμφικού ιστού στο πίσω τμήμα του στόματος . Συμμετέχουν στα πρώτα έτη της ζωής στην ανοσία του οργανισμού, ενώ μετά τα 3-4 έτη η συμβολή τους στην παραγωγή αντισωμάτων είναι μικρή.

Οι ενδείξεις για να γίνει αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) σχετίζονται με τον αριθμό των επεισοδίων αμυγδαλίτιδας τα τελευταία έτη.

Αμυγδαλίτιδα – Αδενοειδίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα αποτελεί μετά το κοινό κρυολόγημα και την μέση ωτίτιδα, την πιο συχνή παιδιατρική ασθένεια στις ΗΠΑ. Αποτελεί πάθηση κυρίως της παιδικής ηλικίας των 5-6 ετών. Σπανιότερα εμφανίζεται σε νήπια και ενήλικες.

Ποια είναι τα αίτια της αμυγδαλίτιδας ;

Στο 70% των περιπτώσεων ενοχοποιούνται για τη φλεγμονή των αμυγδαλών διάφοροι ιοί ( αδενοίοι, ρινοιοι, ιος ινφλουενσας κτλ)

Από τα μικρόβια που ενοχοποιούνται συχνότερα είναι ο  β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.