Ρινικοί πολύποδες

Τι είναι οι Ρινικοί Πολύποδες ;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις διογκώσεις του βλεννογόνου στο εσωτερικό της μύτης ή των παραρρίνιων κόλπων ( ιγμόρεια, μετωπιαίοι κόλποι, ηθμοειδείς κυψέλες, σφηνοειδής κόλπος). Αν το μέγεθός τους είναι μεγάλο μπορεί να κλείνουν τα ρουθούνια με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη της μύτης με συνοδά συμπτώματα τις διαταραχές στην όσφρηση και την καταρροή.

Τι προκαλεί τους ρινικούς πολύποδες ;

  Αλλεργίες, Αλλεργική ρινίτιδα.

  Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.

  Άσθμα.

  Κυστική ίνωση.

Συμπτώματα ρινικής πολυποδίασης :

Σημεία τα οποία μπορεί να δηλώνουν την παρουσία πολυπόδων στη μύτη είναι :

  Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής.

  Ροχαλητό, άπνοιες.

  Μειωμένη αίσθηση όσφρησης.

  Καταρροή.

  Προσωπαλγία, αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο.

  Ένρρινη ομιλία.

  Οπισθορρινικές εκκρίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων στη μύτη :

Πολλές φορές η διάγνωση είναι απλή με απλή πρόσθια ρινοσκόπηση κατά την οποία ο ΩΡΛ φωτίζει τις ρινικές κοιλότητες και διαπιστώνει την ύπαρξη των πολυπόδων.

Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και ενδοσκόπηση της μύτης με χρήση ειδικών ενδοσκοπίων με χρήση κάμερας. Συμπληρωματικά, για να πάρει περισσότερες πληροφορίες ο γιατρός για την έκταση της βλάβης, καθώς και για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ άλλων παθήσεων που μοιάζουν με τους  πολύποδες (όγκοι μύτης κτλ)

Θεραπεία ρινικής πολυποδίασης :

Οι ρινικοί πολύποδες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά

Φαρμακευτική θεραπεία :

Η πρώτη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των πολυπόδων είναι η χρήση φαρμάκων. Τα κορτικοστεροειδή είναι η βασική θεραπεία. Χορηγούνται συνήθως είτε με τη μορφή σπρευ από τη μύτη, είτε με χάπια από το στόμα. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαφανίσουν τους πολύποδες. Παράλληλα ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει και θεραπεία για την αντιμετώπιση συνοδών συμπτωμάτων όπως αναλγητικά ή αντισταμινικά.

Χειρουργική Θεραπεία :

Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων (FESS- Functional Endoscopic Sinus Surgery)

H εξέλιξη στη χειρουργική αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων όταν δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία ή σε περιπτώσεις επιπλοκών , έχει βοηθήσει σημαντικά τον μεγαλύτερο αριθμό των ασθενών.

Η χρήση ενδοσκοπίων, οπτικών ινών φωτισμού και κάμερας δίνει στον Χειρουργό ΩΡΛ τη δυνατότητα με άμεση εικόνα των βλαβών και ασφάλεια να αφαιρέσει σχεδόν όλους τους πολύποδες και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει το σωστό αερισμό και τη λειτουργία της μύτης.

Μετεγχειρητικά και με τη συνεχή παρακολούθηση του χειρουργού ο ασθενής θα λαμβάνει ίσως συντηρητικά θεραπεία με ρινικά σπρευ.