Βοτουλινική Τοξίνη

Τι είναι η Βοτουλινική τοξίνη;

Η Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α, είναι μία πρωτεἴνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum.

H χρήση της ουσίας στην Ιατρική έχει ξεκινήσει εδώ και 35 χρόνια σε διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις πολλών νοσημάτων και έχει αποδειχτεί εντελώς ακίνδυνη όταν χορηγείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς.

Στην Αισθητική Ιατρική η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης Τύπου Α στοχεύει στην πρόληψη και εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης;

Κάτω από το δέρμα του προσώπου υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο μυών που δίνουν τις χαρακτηριστικές εκφράσεις σε κάθε άτομο ,όταν για παράδειγμα γελά ή συνοφρυώνεται. Σε μικρές ηλικίες οι ρυτίδες έκφρασης π.χ στο μέτωπο ή γύρω από τα μάτια εμφανίζονται μόνο όταν συσπώνται οι μύες κάτω από το δέρμα. Με την πάροδο όμως της ηλικίας οι ΄΄γραμμές΄΄ αυτές μένουν αποτυπωμένες στο δέρμα ακόμα και όταν οι μύες είναι σε ηρεμία δημιουργώντας μια πιο γερασμένη όψη του δέρματος.

Πώς δρα η Βοτουλινική τοξίνη Τύπου Α;

Σκοπός της χρήσης της τοξίνης είναι να μειωθεί ο τόνος των μυών του προσώπου χωρίς να υπάρχει πλήρης παράλυση τους, ώστε να υπάρχει φυσικότητα στο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά η ένεση μικρής ποσότητας του υλικού στους μυς, απενεργοποιεί τα ερεθίσματα που δέχονται από τα νεύρα με αποτέλεσμα να είναι σε φάση χάλασης.

Πώς γίνεται η θεραπεία με την Βοτουλινική τοξίνη Τύπου Α;

Οι περιοχές που γίνεται χρήση του υλικού για την πρόληψη ή μείωση των ρυτίδων έκφρασης είναι :

–  Το μεσόφρυο (η περιοχή μεταξύ των φρυδιών).

–  Το μέτωπο.

–  Οι περιοχές γύρω από τα μάτια ( “πόδι της χήνας”).

–  Στις ρυτίδες έκφρασης γύρω από τη μύτη.

Η διαδικασία κρατά περίπου 10 με 20 λεπτά και γίνεται σε καθιστή θέση. Δεν απαιτεί τοπική αναισθησία αφού η βελόνα που χρησιμοποιείται είναι πολύ λεπτή. Γίνονται ενέσεις στις διάφορες περιοχές του προσώπου, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά , ώστε να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Πόσο κρατά το αποτέλεσμα μετά τη θεραπεία;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 3 ημέρες περίπου. Το τελικό αποτέλεσμα το αναμένουμε περίπου στις 3 εβδομάδες όπου και γίνεται έλεγχος από τον ιατρό σας.

Τα αποτελέσματα διαρκούν κατά μέσο όρο 4-6 μήνες άρα για ένα μόνιμο αποτέλεσμα χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας 2-3 φορές το χρόνο.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω τη θεραπεία με Βοτουλινική Τοξίνη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την έναρξη των θεραπειών. Σε συνεργασία με τον ιατρό σας και μετά από συζήτηση για το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας εκείνος θα σας κατευθύνει για το σωστό χρόνο έναρξης. Γενικά για την πρόληψη της δημιουργίας βαθιών και μόνιμων ρυτίδων η συνεδρίες μπορούν να ξεκινήσουν με την εμφάνιση των πρώτων μόνιμων ρυτίδων.

Μετά τη θεραπεία

Μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο ιατρός θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες που χρειάζονται μετά τη θεραπεία.

Η Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α, είναι μία πρωτεἴνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum.

H χρήση της ουσίας στην Ιατρική έχει ξεκινήσει εδώ και 35 χρόνια σε διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις πολλών νοσημάτων και έχει αποδειχτεί εντελώς ακίνδυνη όταν χορηγείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς.